Skip to main content

Hva er det som definerer kristen musikk? Er det menneskene bak musikken, alder, opinion, platebransjen eller tekstene?

Det er mange musikkartister som markedsføres som kristne, men det er ikke alle som har et klart, kristent budskap.

Mange av sangtekstene er overfladiske, mørke, og minner lite om lyset som vi kristne skal vitne om. Budskapet om Jesus. Vitnesbyrdet og gleden i frelsen. Livet på den smale vei.

Valg av musikksjanger?
Det er ikke nødvendigvis valg av musikksjangeren som definerer hva som er eller ikke er kristen musikk. I eldre tider ble rock regnet som djevelens musikk. Slik er det ikke lenger.

Det var en tid da gatemusikken til Frelsesarméen [3. http://no.wikipedia.org/wiki/Frelsesarmeen] ble regnet som kontroversiell blant kirkegjengerne. I dag er det de færreste som reagerer på dette.

La oss stadfeste at det ikke er musikksjanger (country, jazz, blues, rap, pop eller rock) som definerer hva kristen musikk er, men det er helheten av musikken.

«Kristen» metall?
Jeg stiller meg kritisk til kristne artister med død som tema, headbanging, brøling [1. Grow-vokal: mørk, brølende og dyp stemme.] og en ellers mørk atmosfære i både musikken og videoene. Et par eksempler er de amerikanske musikkgruppene Flyleaf og Oh, Sleeper.

Flyleaf. Selv om medlemmene ikke går ut og kaller seg et kristent band, er den generelle oppfatningen at de spiller kristen musikk (siden bandmedlemene kaller seg kristne).

Oh, Sleeper [4. http://en.wikipedia.org/wiki/Oh,_Sleeper]. De kaller seg et kristent metallband, men det er lite i musikken som gjenspeiler troen på Jesus.

Konklusjon
Det er ikke det at jeg ikke er vant til rock eller metall, for jeg hørte selv på det før jeg ble frelst. Musikken kan sikkert være fengende, men den er og forblir av verden.

For at en sang eller musikkgruppe skal kunne kalle seg kristen, bør den da ikke ha et kristent innhold? Som et kjent, nyere ordtak sier;

Du blir ikke mer kristen av å gå i kirken, enn du blir bilmekaniker av å gå i garasjen.

Musikken blir ikke noe mer kristen av at de som synger eller spiller den kaller seg kristne.

Ronny R. Larsen

Author Ronny R. Larsen

Ronny R. Larsen er fra Kristiansand og ble kristen for noen år siden. Han er gift og har tre barn.

More posts by Ronny R. Larsen

Leave a Reply