Skip to main content

Bibelen referer til enhjørninger i kontekst av mange kjente dyr, som påfugler, lam, løver, okser, esler, hester, hunder, ørner og kalver (Job 39, 9-12). Ordet som er oversatt til enhjørning, betyr også villokse i Bibelen.

Den Bibelske enhjørningen var et kraftig dyr som hadde et eller to horn. Det hebraiske ordet רְאֵם reym har i den engelske KJV blitt oversatt til enhjørning, fordi man i 1611 ennå ikke visste betydningen av det hebraiske ordet som betyr, villokse.

Den bibelske enhjørningen, eller villoksen, var ikke slik vi finner fremstilt i populære filmer og bøker. En hel rekke dyr eksisterer ikke lenger i dag. Bare tenk på den utdødde dodo fulgen. Dodoen (vitenskapelig navn Raphus cucullatus) er en utdødd art av dronter. Den levde på øya Mauritius i det indiske hav, og var ikke flyvedyktig. Den hadde et klumpete utseende og hadde små, ubrukelige vinger. Dodoen var en stor fugl, og kunne veie over 20 kg. Den ble utryddet i 1681. Vi har aldri sett den siden, men likevel betviler vi ikke at den har blitt utryddet.

Fraværet av den bibelske enhjørningen kan derfor ikke brukes til grunn for at vi skal betvile fortiden eller Bibelen. Assyrisk arkeologi avslører at enhjørningen muligens kunne ha vært en urokse, lik den assyriske oksen kjent som Bos primigenius, en nå utdødd klovdyrart i oksefamilien.

Hva enn slags dyr enhjørningen var, så er den nå utdødd, som i likhet med så mange andre dyr. Å tenke på den bibelske enhjørningen som et fantasidyr, er å fornedre Guds ord som er sant til hver minste detalj.

 

Ronny R. Larsen

Author Ronny R. Larsen

Ronny R. Larsen er fra Kristiansand og ble kristen for noen år siden. Han er gift og har tre barn.

More posts by Ronny R. Larsen

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply